Zpracování ženšenu

Kořen ženšenu můžete koupit čerstvý nebo zpracovaný jako bílý, červený, nebo Taekuk-sam.

Ženšenový kořen

Čerstvý kořen
Ženšen sklizený z pole se nazývá čerstvý ženšen. Obsahuje zhruba 75% vody a proto není jednoduché ho skladovat déle než týden. Z tohoto důvodu se ženšenový kořen upravuje sušením.

Ženšen bílý (Radix ginseng album)
Bílý ženšen se získává tak, že se oškrábaný čerstvý ženšen usuší na slunci nebo v horkém vzduchu bez páry.

Ženšen červený (Radix ginseng rubrum)
Červený ženšen není před sušením oškrábán, ale důkladně tepelně zpracován pařením v horké páře. V této fází je obsažený škrob karamelizovaný, což způsobuje zvýšení účinnosti saponinů a aktivních účinných látek. Během tohoto procesu mění svou barvu na světle hnědou až sytě červenou. Tato úprava ženšenu je vůbec nejlepší.

Taekuk-sam
Pokud je čerstvý ženšen pouze krátce vystaven páře nebo povařen a hned usušen, pak se nazývá Taekuk-sam.

Ženšenový prášek

Kapitoly: